Frågor & Svar

Vill du lära dig mer om 3DP så besök vårt media arkiv för artiklar, filmer, och informationsdokument.
 • Frågor 3DP

 • 1. Vad är 3DP?
 • Svar: 3D-printing – som vi numera alltmer beskriver som 3DP - beskrivs bäst som en teknisk metod att med olika material bygga en exakt modell av i princip vad som helst. Det sker i de flesta fall genom att man bygger objektet lager för lager nerifrån och upp.
 • 2. Vad finns det för olika sätt att 3D-printa på?
 • Svar: Det finns idag många olika sätt man bygger en 3DP modell på. Ett tämligen enkelt och populärt sätt är till exempel en billig skrivare som arbetar med plasttråd vilken trycks ut i ett värmehuvud som kan röra sig i 3 axlar: X, Y och Z. Mer professionella industrisystem använder kanske metallpulver eller kombinationer av flera olika material. Sådana maskiner och byggmaterial är väldigt dyra.
 • 3. Är färg vanligt inom 3DP?
 • Svar: Färg är lika ovanligt inom 3DP som det en gång var i din teve! Den absoluta majoriteten av 3D-printrar arbetar med enfärgat material. I många fall gör det heller inte så mycket eftersom man för exempelvis prover på maskindelar oftast inte behöver fullfärg.
 • 4. Hur många system kan göra färg i 3DP?
 • Svar: Det finns egentligen bara 2 olika system som kan sägas göra 3DP i färg. Ett bygger på principen att man blandar ett specialpulver med färg. Det är en mycket dyr metod och dessutom hälsovådlig eftersom man måste sörja för god ventilation och använda ansiktsskydd med avluftning för att skydda lungorna mot det fina pulvret vars partiklar håller nano-storlek och ingen vet vad som händer när det fastnar i andningsorganen. För att få någon hållfasthet i dessa pulverbyggen måste man också efterbehandla dem med Cyanoakryltat vilket är ett mycket andnings- och ögonirriterande ämne. Systemet som vi anser är bäst är självklart vårt unika Mcor ARKE system. Det bygger på principen SDL = Selective Deposition Lamination. Byggmaterialet är enbart helt vanligt papper som är klorfritt, obestruket och gärna återvunnet. Det material som blir över skickar man till återvinning. Färg och lim är helt vattenbaserat och därigenom har vi konstruerat världens första GRÖNA 3D-skrivare! Att resultatet dessutom blir överlägset gör ju inte saken sämre! Papper är som bekant den bästa färgbäraren och i och med det får du fotorealistiska fullfärgsbyggen med över en miljon färger! Principen är exakt densamma som en vanlig bläckstråleskrivare och självklart är det bästa sättet att göra färgutskrifter på.
 • 5. Är det miljövänligt att använda en 3D-printer?
 • Svar: Endast Mcor teknologi ger dig en helt miljövänlig 3D-skrivare. Vanligt klorfritt, obestruket återvunnet papper används som byggmaterial. Det blir starkt, exakt och med perfekt färgåtergivning! Färg och lim i våra byggen är helt vattenbaserade. Således har vi tagit fram den första och hittills enda miljövänliga 3D-skrivaren. Andra system har exempelvis plast som material där skadliga ångor avges under värmeprocessen. De dyra pulverskrivarna är av sådan beskaffenhet att man ska ha ordentliga skydd för att inte andas i det pulver som är väldigt finfördelat och lätt flyger runt. För att de utskrifterna ska kunna användas måste de dessutom efterbehandlas i CA = Cyanoakrylat. Det är en mycket andnings- och ögon irriterande process som ska ske i särskilda mycket välventilerade lokaler för att inte skada.
 • 6. Vad skiljer Mcor ARKe 3D-skrivare åt från andra system?
 • Svar: Mcor ARKe är ett system som är helt unikt i 3DP världen. Den är världens första plug´n´play fullfärgs desktop 3D-skrivare. Den är en utveckling av den tidigare suveräna IRIS skrivaren och här kan man verkligen tala om produktutveckling! Allt har blivit bättre. ARKe är mindre och 100 kg lättare än föregångaren. Den är 4 gånger snabbare och har flera genialiska lösningar som innebär en mycket lätt hantering och skötsel. Allt sker under det snygga skalet och ut kommer en färdig detaljerad fullfärgs fotorealistisk modell. Det i en maskin som kostar under 90.000:-!! (plus moms och frakt). Vi påstår att inget annat system i världen kan jämföra sig med Mcor ARKe nya super3D-skrivare! Detta är helt enkelt bäst!
 • 7. Vad är det för byggmaterial i en Mcor ARKe 3DP?
 • Svar: Byggmaterialet i Mcor ARKe är vanligt papper! Nej, inte papper i pulver eller pappersmassa eller något annat suspekt. HELT vanligt 80 g papper som i IRIS maskinen lades i som A4 ark, men nu i och med ARKe´s ankomst har blivit ännu enklare eftersom man bara stoppar i en stor rulle papper!
 • 8. Papper? Är det verkligen bara papper?! Hur går det till?
 • Svar: Den absolut vanligaste frågan som vi nog svarat på en miljon gånger är just ”papper, är det verkligen bara vanligt papper?!” Visst är det så! Det är bara att man alltid blir så förvånad över hur vi har tänkt utanför boxen. Målet var att jobba med billigast tänkbara byggmaterial som också skulle återge färger perfekt och vara miljövänligt. Dessutom måste spillet kunna återanvändas. Vad passar in bäst på den beskrivningen? Papper så klart! Dessutom blir modellerna verkligen starka och hållbara! Tänk på var papper kommer ifrån! Träd! Med vår teknik att lägga på lager för lager, limma ihop dem och sedan trycka ihop varje skikt med över 1000 kg (!) och värme – innebär att man nästan kommer tillbaka till trädstadiet. Från ett tunt lager papper - till en modell som vi bland annat har gjort fungerande hammare med!
 • 9. Hur appliceras färgen i Mcor ARKe system?
 • Svar: Lätt fråga att svara på! Tänk på en bläckstråleskrivare. Du har ett antal färgpatroner i en sådan. Du har en bild i din dator du vill skriva ut. Du stoppar i papper i skrivaren, trycker på knappen och ut kommer ett perfekt foto. Precis så är principen för hur VI applicerar färg på en 3DP tillverkad modell! Fast vi har ju lite mer process så klart. Det ska också skäras, limmas och pressas. Moment som sker helt automatiskt och snabbt inne i Mcor ARKe maskinen.
 • 10. Vad är det för efterarbete innan modellen är klar?
 • Svar: När Mcor ARKe har kört klart ett jobb så får du ut ett ”block” som har konturen av den modell du skrivit. Man avlägsnar lätt och enkelt det överflödiga papperet som du sparar och skickar till pappersåtervinning! Vi kallar detta arbete för ”weeding” och är som att bygga ett omvänt pussel. Man tar bort – och får fram! Här på kontoret nästan slåss kollegerna om vem som ska göra nästa jobb! Vill man kan man också behandla bygget med vår speciella ”Mcor Seal”. Det är en lättflytande vattenbaserad försegling som förstärker färgerna men som framför allt gör ytan tålig för hantering. Det finns också flera andra sätt man kan efterbehandla ytan – om man vill. Efterarbetet är snabbt, enkelt och faktiskt riktigt roligt!
 • 11. Hur lång tid tar det att göra en 3D-modell?
 • Svar: Sorry – det är lite som att fråga ”hur långt är ett snöre”?! För det är en mängd olika faktorer som avgör hur lång tid ett bygge tar. Nu är ju den nya ARKe avsevärt snabbare än sin föregångare. Det som tidigare tog 6 timmar tror vi nu tar enbart 2. Men generellt kan man säga att ett 3D-bygge kan ta allt mellan ett par timmar – upp till över ett dygn! Men en dag är inte ”långsamt”. För du gör en modell som du troligen inte alls kan framställa för hand och även om du kunde det så skulle då tidsåtgången bli många många gånger längre.
 • 12. Hur litet kan man bygga?
 • Svar: Kommer du ihåg när Kurt Olsson frågade höjdhopparen Patrik Sjöberg ”Vad är det LÄGSTA hoppet du gjort?” Verkligen kul och jag nämner det för att lite så är den här frågan också. Grundprincipen är att man inte ska vara under 1 mm i konstruktionen. Men detta kan variera åt båda hållen. Att titta på det man ska göra och också använda sin erfarenhet när man avgör vad som kan printas är viktigast. Sådant hjälper vi dig gärna med i början av din 3DP-karriär!
 • 13. Hur stor kan en modell bli?
 • Svar: Detta är en fråga som däremot är mycket enklare att svara på för i princip är det så att man kan bygga hur stort som helst! Vi har gjort modeller som är närmare 10 meter breda och flera meter höga! Hemligheten till detta är att man gör den aktuella modellen uppdelad och skriver ut så många ”block” som det krävs för en viss storlek. Så där finns ingen gräns – förutom att man ju får avsätta den tid det tar att slutföra uppdraget.
 • 14. Kan man verkligen skriva ut vapen i en 3D-skrivare?
 • Svar: Detta är kanske en av de frågor vi alltid får på mässor och föreläsningar och som man suckar lätt inför… Baktanken är, som man sett det skrivet på olika ställen, att det är 3D-teknikens fel att stolliga människor använder den till att göra något ont och skadligt. Men vill du skada någon kan man också plocka ner en lång spetsig istapp. Blir ett verkligt läskigt vapen – om fel person håller i det! Kan man då skriva ut ett vapen? Ja är svaret – i princip! För ett vapen är en produkt som inom sig har en kontrollerad explosion. Snabbt och kraftfullt tänds patronen och skulle inte materialet hålla så är det skytten som blir allvarligt skadad. Inte det tilltänkta offret. Undertecknad som sysslat med vapen i olika former under många år kan med största bestämdhet säga att jag ALDRIG skulle hålla i en 3D-utskriven pistol, stoppa i en patron och därefter avlossa det. ALDRIG! För det håller helt enkelt inte. Livsfarligt och låt bara bli! Men återigen: 3D-skrivartekniken har ingen inneboende farlighet. Det är människor som gör saker farliga eller är hot själva. Ett hus är ofarligt. Men kliv ut från balkongen på 8:e våningen och se vad som händer… Är det husets fel?
 • 15. Vad kan man skriva ut på en Mcor ARKe 3D-skrivare?
 • Svar: Detta är också en fråga som är på ”Topp 5” listan över de vanligaste frågorna vi får. En BRA fråga dessutom. Vi har försökt förklara att i princip finns det inga gränser! Enbart fantasin sätter någon form av begränsning. Samt kanske också det tekniska kunnandet att ta fram modeller i 3D CAD. Vi har nyligen tagit fram en liten slogan ”Kan det fotograferas eller avbildas – kan det 3D-printas”. För i praktiken är det så. För man kan göra en kopia av den oersättliga mumifierade handen som är 4500 år gammal. Man kan göra en kopia av dig eller din familj och vänner. Du kan göra en kopia på ditt hus, antingen genom att fotografera det, eller om det är en byggnad som inte finns längre – ta fram det från gamla ritningar eller annat. Kan du inte själv så kan vi hjälpa dig. Så egentligen kan vi inte svara på vad man kan göra med vår unika Mcor ARKe teknik – utan använd din fantasi och undrar du så fråga oss!