GIS 3D-modeller över område i Göteborg och ett bostadsområde

Dessa 3D-modeller föreställer en lite större 3D-modell över ett område i Göteborg. Denna är framtagen i samarbete med Stadsbyggnadskontoret i GBG och deras 3D-experter där. Faktum är att de ligger långt framme på området och har förstått nyttan av att kunna presentera en 3D-modell i fullfärg att visa för både stadsplanerarna samt medborgarna som med detta får en klar uppfattning hur ett område ser ut efter ny- eller ombyggnation. Denna del som vi visar här är bara en detalj ur en mycket större utskrift för Göteborgs räkning.

 

Bilderna under visar en bit av ett husområde någonstans i Sverige. Vi bestämde oss för att bara ta ett område på måfå och återskapa en liten del av det i 3DP just för att visa möjligheterna med vår unika 3D-teknik. Att kunna göra modeller av i stort sett vad som helst med stor detaljrikedom och i fullfärg. Vi tog bilder från Google Earth som vi använde som förlaga. Med denna teknik ger det ju alla inom bygg- och planering oanade möjligheter att ta fram taktila förevisningsmodeller som sedan kan användas för byggherrar, politiker och medborgare som åskådningsmaterial. Man får en helt annan uppfattning och kunskap om hur det tänkta bostadsområdet de facto kommer att se ut.

Forskare På Harvard Har Med En 3D Skrivare Skapat Ett Hjärta På Ett Datachip

Förklaring: På Harvard har några forskare tagit fram ett nytt sorts bläck som är till för multimaterial inom 3D skrivning, vilket har gjort det möjligt för forskarna att skapa ett “hjärta-på-ett-chip” som har integrerade sensorer i sig för att underlätta inhämtningen av data. Totalt så utvecklade forskarlaget sex anpassade 3D-skrivbara materialer som skulle kunna replikera strukturen av mänsklig hjärtvävnad, dock utan inbyggda “mjuka silikon sensorer”.

Varför är det här viktigt: Organ byggda på datachip gör det lättare för forskare att kunna studera effekten av hur medicin, smink och även sjukdomar kan ha för påverkan på våra mänskliga kroppar utan att behöva utföra tester direkt på varken människor eller djur. Att skapa dessa chips och samla in data från dem kan lätt bli dyrt och ta mycket tid. Men genom att integrera sensorer direkt i materialet som forskarna gjort med “heart-on-a-chip” så kan dom utföra komplexa medicinska undersökningar och kunna titta närmare på sjukdomar. Vem vet vilka möjligheter som kan komma med det här när vi kan bygga sådana sensorer till fullt fungerande organ eller kunna implementera dom till friska organ.

Läs hela artikeln

Källa

3D-Printad Keramik: Felfri och Superstark

Sammanfattning: HRL Laboratories har kommit på ett sätt att 3D-printa felfri keramik, även värmetålig keramik som aldrig har kunnat skrivas ut i 3D tidigare.

Tryckprocessen sker genom att noggrant etsa 100 mikron tjocka skikt av kåda med UV-ljus, som skapar små molekylära klumpar (så kallade monomer) till långa plastliknande kedjor (polymer). När den plastliknande för-keramik delen är utskriven blir den sammanställd i en ugn, där den tillsammans med argongas långsamt upphettas till 1,000 grader Celsius.

Varför är det här viktigt: Keramik används mycket i maskiner där det är hög temperatur och högt tryck, t.ex. Bromsar för racerbilar, jetmotorer. Keramik är väldigt hållbart men väldigt svårt att tillverka, så om man kan 3D-printa keramik till en rimlig kostnad så kommer användningsområdena bli ännu fler.

Läs hela artikeln

Källa

Kartdagarna i Örebro

Den 28-30 mars går KARTDAGARNA av stapeln i Örebro. En mycket viktig händelse för alla som är inblandade i planering för mark och byggande. Att exakt kunna återge mark, hus, områden eller se hur kommande bostadsområden kommer att te sig i taktil 3D och dessutom i fullfärg har till bara för några år sedan varit omöjligt att framställa.

Men Thaiber 3DP tillsammans med Mcor Technologies banbrytande fullfärgs fotorealistiska och miljövänliga 3D-printing teknik ger nu oanade möjligheter för kommuner, arkitekter, stadsbyggnadskontor med flera, att ta fram exakta modeller vilka på ett prisvärt sätt ger unika modeller.

Thaiber 3DP har monter på Kartdagarna (nr 13) och visar upp olika exempel på hur man kan använda dagens mest avancerade 3D-printing teknik.

Besök oss på Conventum i Örebro 28-30 mars.

 

 

Thaiber hedrar Sveriges konung och Thailands nyligen bortgångna kung – Del 4 av 4

Till slut var jag framme i Bangkok och den 6 december var det så dags att officiellt möta Director vid Ministry of Foreign Affairs Khun Wattana Kunwongse och hans medarbetare. Bemötandet var mycket välkomnande och vänligt. Efter överlämnadet av bysten föreställande Kung Bhumibol Adulyadej uttrycktes uppskattning för arbetet och jag fick även ett officiellt tack från Thailand och dess folk. En mycket speciell känsla och unikt ögonblick.

En hel del frågor ställdes just om 3DP tekniken och vad man kunde göra med den. Jag försökte svara så gott jag kunde och det är inte omöjligt det kan leda till någon form av vidare diskussioner i framtiden. Det påpekades att Thailand givetvis tycker det är ett intressant område och man vill se och lära mer om tekniken. Kanske vi kan bidraga med något senare.

Efter en mycket hedrande och från båda sidor uppskattat möte skildes vi och man fick åter känslan att Thailand är en mycket speciell Nation som på ett helt annat sätt än vi hedrar historia, gamla traditioner och vill bevara sin unika kultur. Underbart att få vara en välkommen gäst där!

 

thai-kung-bust-15 thai-kung-bust-11 thai-kung-bust-9 thai-kung-16

 

Thaiber hedrar Sveriges konung och Thailands nyligen bortgångna kung – Del 3 av 4

Thailands högt älskade Kung satt på tronen i fantastiska 70 år. Han gick bort i november 2016 och vi på Thaiber funderade på om vi på något sätt kunde deltaga i det Thailändska folkets hyllning av sin monark.

Carl Schillander kontaktade Thailändska Ambassaden i Stockholm och fick en audiens med Ambassadören själv H.E. Mr Kiattikhun Chartprasert. En mycket älskvärd och vänlig person som med stor uppskattning tog emot gåvan, en exakt avbildning av den bortgångne Thailändske Kungen. Det blev också ett trevligt samtal under nästan en timmes tid där vi också diskuterade om vi kunde få äran att överräcka en byst officiellt på plats i Thailand. Ambassadören lovade undersöka och efter en kort tid återkom han och ett möte skulle ske den 6 december på Ministry of Foreign affairs i Bangkok.

Vid besöket på Thailändska ambassaden fick Carl även möjlighet att skriva i Kungens kondoleansbok samt hedra minnet genom en gemensam knäböjning vid det Kungliga porträttet tillsammans med Ambassadören. En stor ära givetvis.

 

ambassad-8 ambassad-2

ambassad-5  ambassad-6

Thaiber hedrar Sveriges konung och Thailands nyligen bortgångna kung – Del 2 av 4

Med modellerna klara så väcktes tanken om man kunde få äran att också överräcka en byst som gåva. Med stolthet fick Carl Schillander äran att uppvakta Kung Carl XVI Gustaf på hans födelsedag uppe på Slottet i Stockholm. Det blev en trevlig stund där Majestätet såg road ut och också ställde frågor om hur man kan tillverka ett sådant föremål i 3D. Verkligen roligt!

 

kungen-31 kungen-clas-goran-carlsson-_mg_5012-2

kungen-clas-goran-carlsson-_mg_5012-7 kungen-clas-goran-carlsson-_mg_5012-1

Thaiber hedrar Sveriges konung och Thailands nyligen bortgångna kung – Del 1 av 4

Thaiber har en unik fullfärgs 3DP teknologi som omfattar inte enbart att vi kan göra utskrifter med fantastisk detaljrikedom. Vi är också specialister på framtagandet av själva CAD-underlaget. Bolagets ägare och chef Carl Schillander kom att tänka på att 2016 markerade 2 väldigt speciella bemärkelsedagar för både Sveriges och Thailands kungahus: Kung Carl XVI Gustaf fyllde 70 år och Thailands Kung Bhumbol Adulyadej hade varit Kung lika länge! Ett unikt rekord. Tänk om man skulle hedra majestäten med varsin unik byst? Också för att markera den långa vänskap som varit mellan både länderna i sig men också mellan Majestäten personligen.

Vi började med att studera Kungligheterna via en mängd olika bilder och ur olika vinklar.

 

king_carl_xvi_gustaf carl-xvi-gustaf-1 thai-kung

 

Därefter spenderade vi ett antal 100 timmar för att bygga upp 3D CAD profiler i datorn. Ett mycket grannlaga arbete. Därefter går man över till våra speciella Mcor 3D-printing maskiner och tillverkar själva 3D-modellen. I fullfärg och med en kvalitet som ingen annan teknik i världen kan mäta sig med.

kungen-10 thai-kung-12 thai-kung-15 kungen-9

Detaljrik 3D-utskrift av tatuerad tjej

Har man tröttnat på Hillary och Trumps sura nunor – så kanske man istället vill se något som är avsevärt trevligare!

VI har gjort denna modell för att visa vilken otrolig detaljrikedom man kan få fram med Mcor teknik. Thaiber har utvecklat metoder för att ta fram färdiga filer redo att skapa 3D-utskrifter i fullfärg med enastående färgrikedom, realism och skärpa. Tjejen har många tatueringar och det är främst dem du ska titta på. Man ser varje detalj. Unikt, häftigt och triggar fantasin om vad man mer kan göra med vår fantastiska 3D-teknik! Glöm tråkiga enfärgade plastbitar ur din 3D-skrivare. Öppna upp för färgen!

 

tattoo-6tattoo-7